top of page

Mennyei babapulcsi

Azzal kell kezdjem a bejegyzést, hogy bevallom, eddig soha nem kötöttem babaruhát. Általában ajándékozom az általam kötött dolgokat és mindig igyekszem olyan darabokat készíteni, amit több éven keresztül lehet használni egy gyereknél, mint mondjuk egy megfelelő méretű babatakaró vagy horgolt amigurumi állatka.Ezúttal Sári és Juli kért meg a Kis kostól, hogy kössek Sári imádnivaló kisfiának az új ØKOLOGISK SOMMERULD fonalukból a CaMaRose márkától. Ez igazán nem esett nehezemre, hiszen a fonal rendkívüli.Ez egy 3 ágú 100%-ig organikus fingering vastagságú fonal 70% merinó gyapjúból és 30% pamutból. A legfontosabb tulajdonságai a következők:

  • Összetétel: 70% organikus merinó gyapjú és 30% pamut

  • Kötéspróba: 26 - 28 szem x 40 sor.

  • Ajánlott tűméret: 2.5 – 3.5 mm.

  • Súly/hossz: 50 gramm = kb. 230 meter.

  • Mosógépben mosható gyapjúprogramon max. 30°C-on/ fekve szárítandóRendkívül puha tapintású fonal és nagyon könnyű vele egyenletes kötésképet elérni, már mosás előtt is. Szerintem óriási előnye, hogy mosógépben mosható, számomra ez egy alapelvárás babafonallal szemben. Gyönyörű árnyalatokban elérhető és 2 gombolyag már elég egy babapulcsira 9 hónapos méretben.


A minősége felső polcos, rendelkezik STANDARD 100 by OEKO-TEX® minősítéssel. Megtaláljátok a Kis kos webshopjában - CaMaRose másik gyönyörű fonalával egyetemben, a MIDNATSSOL-lal 😍 - kattintsatok az alábbi logóra.


Ahogy a fonal neve is sugallja, megfelelő nyári darabokhoz a merinó gyapjú alapanyaga ellenére és nem csak gyerekcuccokhoz. Az egyedüli visszatartó erő az ára lehet, de a minősége megér minden forintot.A pulcsi kötésmintája megvásárolható közvetlenül a CaMaRose weboldalán Carl-Emil's undershirt néven angolul. A minta kifejezetten erre a fonalra íródott. Az alábbi linken megtaláljátok:


https://camarose.store/shop/027-carls-emils-undershirt-eng-3059p.html


Nagy előnye, hogy 1-1 gombolyag elég a 9 hónapos méret elkészítéséhez és viszonylag egyszerű a felépítése. Alulról felfelé körben kötendő, a pulcsi ujjai is körben kötve készülnek. Aranyos részlet a csónaknyak, viszont az ujjak bevarrása kicsit trükkös.Érdemes figyelni a színváltáshoz használt technikára, hiszen két körönként kell váltani a minta szerint. Nekem szép eredményt produkált, hogy színváltásnál kereszteztem a fonalakat, mielőtt az új színnel kötöttem volna tovább.Ennél a mintánál és általában minden babaruhánál szuper fontos a megfelelő próbakötés. Ha csak kis eltéréssel kötsz a mintában előírthoz képest, könnyen végezheted egy számmal nagyobb vagy kisebb darabbal. A kötésmintám csak 1-2 szemmel volt nagyobb, mint az előírt és le is kellett bontanom egy jó 10 cm-nyi darabot, ugyanis így a 12 hónapos méretet kötöttem, ahol is már 2-2 gombolyag fonal lett volna szükséges a pulcsihoz. Fontos, fontos, figyeljetek a kötéspróbára!Összefoglalva azt tudom mondani, hogy szerintem a pulcsi egy tartós, kedvelt darab lesz. Jó móka volt megkötni, tetszettek az aranyos részletek a pulcsi letisztultsága mellett. Úgy gondolom, nem kezdőknek való minta, de ha a színváltás és a ujjak bevarrása már megy, nagy probléma nem lehet.Ha tetszett a poszt, kövesd a blog Facebook és Instagram oldalát!
Ha szeretnéd támogatni a blog fejlődését, megtehet a www.buymeacoffee.com/purlsbypalma oldalon. Már "egy kávé megvásárlásával" (1 Euró) is segítesz a blog fenntartásában és továbbfejlesztésében.114 megtekintés
bottom of page