top of page

Lilla takarója

Frissítve: 2022. márc. 21.

Ezt a takarót kedves barátaink kislányának, Lillának készítettem. Mint sokszor máskor is, kerestem hozzá mintát, csináltam próbakötést, majd rájöttem, hogy nem tetszik a leírás szerint. Változtatgattam ezt meg azt, a végén pedig egy szinte teljesen új takaró jött létre. Visszajelzések szerint ez a méret rendkívül praktikus babakocsiba, autóba és otthon is.

Fonalválasztás, tűméret és próbakötés

Lényegében bármilyen vastagságú fonalból készülhet, anyagát tekintve mindenképpen szöszmentes fonalból, ha kisgyereknek szánjuk, illetve praktikusan mosógépben mosható fonalból.

Én Ören Bayan Madame Cotton fonalból kötöttem (4-es színkód), ami 51% akril és 49% pamut tartalmú, 280m / 100g vastagságával egy nem túl meleg, strapabíró, praktikus és gyerekbarát fonal kedvező árral.

Többek között ezt a fonalat is a Színfonalterápiától szereztem be, nem titkolom, a másik kedvenc fonalbeszerző helyem. A jó minőségű alapfonalaktól az egészen különlegesekig változatos választékkal rendelkeznek, nem mellesleg nagyon kedvesek és mindent megoldanak.

Kb. 35 dkg-ra, azaz 4 gombócra van szükség egy kb. 70 cm x 70 cm-es takaróhoz 3.5 mm-es tűvel kötve, ahol a kötéspróba 26 szem x 40 sor = 10 cm x 10 cm lustakötéssel blokkolva.

Ha más vastagságú fonallal dolgozol, próbakötés alapján meghatározhatod, hány mintaegység ismétlésre van szükséged az adott méret elkészítéséhez.Minta

Alsó szegély

Szedjünk fel 206 szemet a kedvenc módszerünkkel, nincs szükség túl rugalmas megoldásra.

Én kötött szemfelszedéssel kezdtem minta szerint, de bármilyen más megoldás is megfelelő.

Kössünk 13 sort a következőképpen: Első 12 szemet lustakötéssel, utána 1f, *2s, 2f* 80-szor, 1s, 12 szemet lustakötéssel.


Fő rész:

A szegélyeket 12-12 szem lustakötés alkotja. Majd felváltva kötünk 13 szem x 34 soros szekciókat 3x3-as csavarásokkal és harisnyakötéssel az alábbi ábra szerint. 7-szer ismételjük a mintaegységet széltében, hosszában pedig 7.5-ször.Felső szegély:

Ugyanúgy kötjük, mint az alsó szegélyt.

13 sort kötünk a következőképpen: Első 12 szemet lustakötéssel, utána 1f, *2s, 2f* 80-szor, 1s, 12 szemet lustakötéssel.


A kedvenc módszerünkkel leláncoljuk, nem szükséges túl rugalmas leláncolást választani. Én a lustakötéses szegélyeket fordítottan láncoltam le. a többi részét varrott leláncolással.


Ha meleg téli takaróvá (is) szeretnéd varázsolni ezt a könnyű tavaszi/őszi takarót, varrj bélést a visszájára régi polár pulcsiból vagy takaróból. Igazán praktikussá teheted, ha mindezt felvarrható műanyag patenttel oldod meg - fém patentot nem varrnék rá kisgyereknek - így négyévszakos takaróval örvendeztetheted meg a szülőket. Figyelj rá, hogy biztonságosan rögzítsd a patentokat.


Végső és nem utolsó sorban ha van kedved és időd, kísérletezz a mintával!


Ha tetszett a minta és szeretnél máskor is olvasni tőlem hasonlókat, iratkozz fel a blog Facebook és Instagram oldalára. Ugyanitt oszd meg velem, ha bármilyen kérdésed van vagy hibát találsz a mintában.


Amennyiben támogatnád a blog továbbfejlődését, egy "kávé" vásárlásával megteheted a jobb oldali narancssárga ikonra kattintva. (Erről többet megtudhatsz a Támogatás menüpont alatt.


Kérlek a blogposzt linkjét oszd meg, ha el szeretnéd küldeni valakinek a mintát!


Frissítés: Már elmenthetik a mintát Ravelry-n is:

https://www.ravelry.com/patterns/library/blanket-for-lilla
181 megtekintés
bottom of page