top of page

Körkendő - kitartásos szerelem

Frissítve: 2022. márc. 21.

A blog első posztjaként választottam ezt a kendőt, mert jól reprezentálja a weboldal létrejöttének történetét. Mindkettőnek óriási lelkesedéssel kezdtem hozzá annak ellenére, hogy tudtam, sok idő lesz, mire elkészül, miközben kételkedtem magamban, hogy van-e egyáltalán értelme az egésznek. A kendőről elmondhatom, hogy imádom, annak ellenére, hogy nem hibátlan. Ha a blog is ennyire jut, kifejezetten elégedett leszek.A fonalról


A Malabrigo márka egy Uruguay-i központú, Peruban termelő cég. Kizárólag természetes alapanyagokat, többnyire Urugay-i merinó gyapjúból készítenek kézzel festett fonalakat. Mindegyik fonaluk, ami a kezembe került eddig, hihetetlenül puha és gyönyörű színű volt.

Hónapokig szemezgettem a Malabrigo Lace fonalával. Szerintem minden fonalőrült ismeri a folyamatot, amikor észrevesz egy érdekes fonalat valahol egy üzletben, vásáron vagy webáruházban és sokadszorra nézegeti, morfondíroz, milyen projekt készüljön belőle.

Mivel ez egy kézzel festett fonal, ezért a legjobb megoldásnak az bizonyult, hogy személyesen egy boltban válogattam össze azt az 5 motringot, amik színben nem tűntek túl eltérőnek. A Zinc árnyalat mellett döntöttem, mert tudtam, hogy központi elemet fog betölteni a ruhatáramban, így "mindenhez illő" színben szerettem volna elkészíteni.

A mintához majdnem tökéletesen illő, 860 m/100 g - os vastagságú, 100% gyapjú fonalról van szó, melyet egyértelműen óvatosan kézzel kell mosni. Általánosságban véve könnyű kötni, a vastagsága többnyire állandó, kifejezetten puha tapintású, rendkívül finom fonal.

Kapható több budapesti boltban és magyarországi webáruházban, olykor a színválaszték némileg hiányos, de nagyon sok színben létezik alapból, kis szerencsével ráakadhat az ember az áhított árnyalatban.


Többet megtudhatsz a fonalról a Malabrigo weboldalán:

https://malabrigoyarn.com/yarns/lace


A mintáról


A minta megtalálható a Monika Eckert - Christiane Klink - Lídia Klös - Manuela Seitter: Kötött csipkeholmik (https://moly.hu/konyvek/monika-eckert-christiane-klink-lydia-klos-manuela-seitter-kotott-csipkeholmik) című könyvében, melyet a Cser Kiadó fordított és adott ki Magyarországon. Eredetileg németül jelent meg "Lace stricken für Einsteiger" címmel. Kapható sok helyen jelenleg is és több igen szép kötésminta lapul benne, bőven megéri az árát, ha csipkekötésre adja a fejét az ember. Bár a magyar változat tartalmaz hibákat, a kiadótól hamar és készségesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

A három nehézségi szintből a legnehezebbek közé sorolták a Dália kendőt, ennek ellenére nem fedeztem fel különös technikai furfangot benne. A legnagyobb kihívást az egyenletes kötéskép jelenti, hiszen sokáig tart elkészíteni a kendőt. Nekem ez 11 hónapba telt - bár mellette kötöttem mindig mást is - illetve előfordult, hogy egy hónapra is félretettem. Viszonylag nehéz volt fenntartani a motivációt egy idő után, hiszen a kör közepéről kezdődő minta átka, hogy az elején gyorsan nő az átmérője, majd egyre több és több idő, mire észrevehetően nő a mérete.Technikák


Mint már említettem, igazából nem tartalmaz a minta különösebben bonyolult technikákat:

  • Kezdés horgolt gyűrűvel

  • Szaporítás ráhajtással

  • Jobbra dőlő fogyasztás (2 szemet simán összekötni - 2sö)

  • Balra dőlő fogyasztás (Leemel, sima, áthúz - lsd)

  • Csavart sima szem

  • Szaporítás keresztszálból

  • Dupla fogyasztás

  • Rugalmas leláncolás

A listából talán a horgolt gyűrűvel való kezdés az egyetlen, ami nem túl gyakori, de többek között ehhez is elérhető lesz egy ismertető a Technikák menüpont alatt és a listába linkelve.Hibák és kihívások


Alapvetően hihetetlenül boldog vagyok, hogy elkészítettem ezt a sálat. Annak ellenére, hogy sok helyen lehet kapni a mintát tartalmazó könyvet, nem hiszem, hogy szembe jön belőle az utcán, viszont meg kell említeni, ha valamit szebben is lehet/lehetne/lehetett volna csinálni.


"Testes" szemjelölők

Amit visszanézve másképp csinálnék, hogy a fonal vastagságához illő szemjelölőket használnék a mintaegységek elválasztására. Ugyanis a zárható szemjelölőim, amiket láthatsz a képen, vastagabbak jóval, mint maga a fonal. Ennek az eredménye látható a másik képen, ami egy jól látható rész a hullámminta fogyasztásos részének közepén. Szerencsére élőben nem túl zavaró, de ehhez a fonalhoz valószínűleg önmagából készítenék hurkokat, hogy ne lépjen fel ez a jelenség.


Egyenletesség


Két lehetőség van, vagy az utóbbi év során szorosabbá vált a kötésem, vagy a minta alapból ilyen és a blokkolás oldja meg a dolgot (megoldotta), de az elkészült kendő blokkolás előtt bizony nem feküdt ki gyűrődésmentesen.


Ezen a ponton tisztán szerencsésnek érzem magam, hogy blokkolás után szépen kifeküdt.


Türelemjáték feketeöveseknek - blokkolás


Az egész projektben a legnagyobb kihívást számomra a körkendő blokkolása jelentette. A minták ezt nagyjából ennyivel el szokták intézni:

"Óvatos kézi mosást követően blokkoljuk méretre."

Hm, ahha....A valóságban ez úgy néz ki:

1. Óvatosan kimostam gyapjúmosdószerrel a kendőt, kétszer vagy háromszor, ugyanis 11 hónapig húztam-vontam mindenhova, nem éppen volt tiszta.

2. Óvatosan kinyomkodtam belőle a vizet.

3. Egy törölközőben tekerve megtapostam, hogy tényleg jól kijöjjön belőle a víz.

4. A franciaágyunkra kiterített törölközőkön elkezdtem blokkolni. A közepét egy gombostűvel rögzítve, szépen jártam körbe és körbe a szélén, hogy a hullámminta kifeküdjön és a kör alak tényleg kör legyen. Nyilván nem meghazudtolva magamat, egy mérőszalaggal ellenőriztem körbe, hogy tényleg mindenhol ugyan akkora a kör sugara. (Nagyjából 1.5 órás művelet.)


Pro tipp:

- Ezt a műveletet inkább hétvégén egy bögre tea/ forró csoki/ pohár bor társaságában vállaljátok.

- Készüljetek rengeteg gombostűvel.

- Ha tehetitek, szerezzetek be blokkoló matracot, hogy ne az ágyatokat foglalja el a blokkolandó darab. Szerencsére nekem estére megszáradt.


Köszönöm szépen, ha eddig eljutottál a blog első bejegyzésében!


Ha szeretnél többet megtudni a blog létrejöttéről és rólam, kattints a Névjegy menüpontra! Nagyon szépen megköszönöm, ha bármilyen formában támogatod az oldalt!


Ha máskor is olvasnál hasonlókat, iratkozz fel minden féle közösségi oldalon (Facebook, Instagram) a lap alján, illetve oszd meg velem, te milyen nagy kötött/horgolt projektet készítettél el!?


560 megtekintés
bottom of page