top of page

FonalgombolyításMindig is érdekelt a téma, hogy milyen formában a legjobb vásárolni, tárolni és felhasználni a fonalakat. Nyilván a legegyszerűbb és leggyorsabb mód, ha alapvetően gombolyagban vesszük, akkor a címke eltávolítása után készen is áll a felhasználásra. Azonban sok esetben motringban vásárolhatóak meg bizonyos fonalak és csak egy-egy fonalbolt kínálja fel a lehetőséget, hogy mi magunk ott helyben feltekerjük a fonalat, vagy bizonyos felárral ők tekerjék fel nekünk például online megrendelés esetén. Felmerül azonban a kérdés, hogy miért nem árulják egyszerűen gombolyag formában a fonalakat?
Miért jó a fonalnak motringban létezni?


Fonal tárolásánál mindig törekedni kell arra, hogy stresszmentes, laza állapotban tartsuk. Ugyanis ha túl szorosan van feltekerve, vagy más módon húzódik a fonal hosszabb távon, akkor megnyúlik, ami kötés/horgolás és egy mosás után azt eredményezheti, hogy az elkészült kicsit összemegy, ugyanis a fonal bizonyos idő elteltével visszaáll az eredeti állapotába, ha már nincs akkora terhelés alatt.


Miért jó a gyártónak motringban árusítani?

Főleg kézi festésű fonalakkal találkozhatunk motringban, ugyanis nem teljesen automatizált módszerekkel igen nehéz egyenletes, laza, de nem széteső motringot alkotni, illetve a motringok gombolyaggá való feltekerése kézi módszerekkel igen időigényes is lehet.

Miért jó nekünk, ha motringban vásárolhatunk fonalakat?

Bár a motringban vásárolt fonalakkal foglalkozni kell, hogy köthessünk, horgolhassunk belőle, de van egy-két praktikus és szubjektív előnye is.

Praktikus lehet motringban vásárolni, ha ki szeretnénk mosni a fonalat kötés/horgolás előtt. Ez hasznos lehet, ha nagyon pontosan szeretnénk belőni a darabunk méretét és például egy olyan mintát készítünk el, ahol az elkezdett darabon mérjük le a próbakötést és eszerint folytatjuk tovább, vagy ha egymással nagyon kontrasztos színeket szeretnénk használni egy projektben, de tartunk tőle, hogy engedi még a fonal a színét mosás közben. Egy lépést megspórolhatunk akkor is, ha festetlen alapot vásárolunk, mert magunk szeretnénk megfesteni a fonalat, hiszen gombolyag formában nem tudja átjárni a festék a szálakat.


Motringból gombolyagot, de hogyan?

Motolla


Az alábbi képen látható a saját összeállításom, ezzel gombolyítom legtöbbször a motringban vásárolt fonalaimat. Motollából lehet venni fából és fémből/műanyagból készültet is, itthoni boltokban/webáruházakban, vagy olcsóbban és lassú megérkezéssel a távol-keletről. Az én szettem Aliexpress-ről származik, ár-érték arányban jók.

Motollából létezik a képen látható esernyő szerű verzió, illetve egy asztalra helyezhető kisebb verzió is, ezt az alábbi linken megtekinthetitek.

https://www.kiskos.hu/motolla-1532

A második verziónak előnye, hogy konyhai mérlegen is lehet használni, számomra ez nem volt anno szempont, illetve akkor nem is találtam ilyen kialakításút.Fonalgombolyító


Fonalgombolyítóból én a kis helyet foglalóra mentem, ezen kb. 15 dkg fonalnál nagyobb gombolyagot nem igazán lehet tekerni, de nekem eddig nem is volt rá szükségem. Kapható Magyarországon fából készült, minőségibb darab is, ami képes nagyobb gombolyag feltekerésére is, számomra ez teljesen megfelelő sütigombolyagot teker.Az alábbi videón meg is tekintheted, mennyire gyorsan megvan egy 5 dkg / 200 m-es gombolyag. A végeredmény, ahogy a videó végén és a felső képen látható is, egy kellemesen laza, de azért egyben maradó gombolyag.Nostepinne


Egy-két hónappal ezelőtt találkoztam ezzel a segédeszközzel, ami a fonalgombolyító helyett használható. Óriási előnye, hogy nagyon kicsi helyet foglal, nekem egy natúr, viszonylag egyszerű darab van, de gyönyörű kézműves darabokat is lehet találni belőle.Teljesen más élmény egy ilyen eszközzel fonalat tekerni, ugyanis minden méterét megcsodálhatjuk a fonalunknak. Bár nekem nincs türelmem egy pulcsira való fonalmennyiséget ezzel tekerni, de amikor csak egy-egy gombolyagra van szükség, vagy ilyen gyönyörű és értékes fonalat tekerhet vele az ember, mint a képeken és videókon látható yak-selyem festetlen fonal, gond nélkül elmeditál a feltekerése közben.Minimális gyakorlattal igazán szép gombolyagot lehet tekerni belőle, de nekem már az első próbálkozásnál is tűrhető kinézetű és nem túl szoros lett a végeredmény.

Az alábbi videón meg is nézheted, ahogy feltekerek egy gombolyagot Nostepinne-el motolláról.Házi eszközök


Motolla helyett lehet használni két szék háttámláját is, ha fonalgombolyító helyett valamilyen kézi módszerrel tekerjük fel a motringot. Nostepinne vagy fonalgombolyító kiváltására pedig alkalmas lehet egy vastagabb fakanál, WC papír guriga, kéztörlő papír belseje, vagy akármilyen ujjnyi - két ujjnyi vastag nem túl hosszú dolog, ebben az esetben ha középről megkezdhető gombolyagot szeretnénk alkotni, akkor figyelnünk kell a fonalvégre.


Eszköz nélkül


Ha tényleg úgymond a semmi közepén vagyunk és még egy szék háttámlája és egy fakanál sem áll rendelkezésre, a motringot tehetjük a térdünkre, vagy megkérhetünk valakit, hogy a két kezével tartsa a motringot, amíg mi gombócba tekerjük a fonalat.

Ezt a megoldást soha nem szoktam alkalmazni, mert a végeredmény nekem mindig szorosra sikerül. A videóban motolláról adagolom a fonalat, de a gombócba tekerés folyamata jól követhető így is.


Újdonságokért kövesd a blog Facebook és Instagram oldalát.


Ha tetszett a poszt, kérlek támogasd a blog fejlődését akár egy "kávé" megvásárlásával a blog Buymeacoffee oldalán.
401 megtekintés
bottom of page